Thassos

Insula Thasos este strans legata de lumina stralucitoare, apele curate ale marii, bogatia padurilor, cladirile din piatra, marmura alba. Este o insula care te vrajeste cu tarmurile sale dantelate, cu delicioasele gustari si produse locale si cu arhitectura sa traditionala. Asezarea Limenas dispune de multe plaje organizate, ideale pentru baie, cum sunt plajele din Glyfada si Glyfoneri. Drumul de centura al insulei va conduce spre o serie de plaje fermecatoare. Din Limenas, inspre partea estica, ajungem la minunata plaja din Makryammos, cu ape albastre si nisip curat. Inspre Sud, intalnim plaja organizata din Skala Potamias, iar, una dintre cele mai frumoase plaje din Thasos, se afla pe mica peninsula din Alyki. Golful sau formidabil, paradisiac, este captivant.

Unul dintre cele mai importante resorturi turistice de pe insula este statiunea Potos care dispune de o plaja organizata, plina de viata. In apropierea satului Limenaria se afla minunata plaja din Trypiti.

Monumentele de pe insula Thasos sunt martori incontestabili ai istoriei seculare si stralucite a acesteia. Orasul antic din Thasos dispunea de doua porturi, unul pentru nave de razboi si unul pentru nave comerciale. In fata portului de razboi se afla agora antica a orasului si ruinele Tribunalului (Dikastirio), ale Cupolei (Thalos) si ale unei bazilici paleobizantine. La este de agora, in drum spre acropola se disting ruinele Altarului lui Dionysos si in apropiere, Altarul lui Poseidon. Urcand pe o carare special amenajata ajungem la teatrul antic cu o priveliste panoramica spre mare, care, in epoca romana a fost folosit ca arena.

In Thasos, un deosebit interes il prezinta manastirea Sfantului Pantelimon din Skala Sotiras, manastirea Arhanghelul Mihail pe drumul Alyki-Astris, manastirea Maicii Domnului (Panagia) din Maries, Biserica Maica Domnului din satul Panagia, Bisericuta Sfintilor Anarghiri din Kallirahi si diversele paraclise de pe intreaga insula.

Insula Thasos este plina de verdeata si renumita pentru padurile sale. Versantele muntilor de pe insula sunt acoperite de pini, brazi si stejari, dar si de nenumarate specii de flora salbatica. Cel mai potrivit mod de a intra in contact cu bogatia forestiera din Thasos etse de a face turul insulei cu autoturismul si de a urca la satele de munte.

In insula Thasos, cu frumoasele sale asezari montane, Theologos, Kazaviti, Panagia, intalnim o combinatie de arhitectura insulara cu arhitectura tipic montana din zona balcanica.

Merita sa vizitati intreaga insula, mai ales pentru faptul ca, intregul tur al insulei Thasos, urmand drumul de tarm, este de numai 100 km.