Luxor

Inceputul si punctul culminant al fiecarei calatorii in Susul Nilului este micul oras Luxor. Marile temple si orasele funerare gasite aici, tribute ale civilizatiei avansate din jurul capitalei antice a Tebei au impresionat vizitatorii timp de milenii. De a lungul raului, in vaile variate ale Necropolisului Tebei, calatorii sunt coplesiti de dimensiunea gigantica si devotamentul spiritual al templelor mortuare ale conducatorilor precum Ramses al II-lea si Ramses al III-lea si ale Reginei Hatshepsut.

Turismul reprezinta cea mai mare parte a economiei locale. Turistii vin aici in fiecare an, atrasi de numarul mare de monumente antice.

Este una dintre destinatiile preferate ale turistilor interesati de Egiptul antic, fiind considerat cel mai mare muzeu in aer liber din lume.

Ce nu trebuie ratat:

  • Templul Luxor – langa Nil si inconjurat de orasul moder, este unul dintre cele mai inselatoare monumente ale faraonilor din Egipt.
  • Muzeul din Luxor – poate cel mai bun muzeu din Egipt.
  • Valea Regilor – Un peisaj stancos, presarat cu deschizaturi mici si negre, asemenea intrarilor in tuneluri. Este spatiul in care isi dorm somnul de veci mirese, printi, printese si membri ai curtii regale, unul dintre cele mai bogate situri arheologice din lume. Este locul in care, in 1922, Howard Carter a descoperit comorile legendare ale lui Tutankhamun, ale carui funerarii regale glorioase continua sa inspire o intreaga lume.
  • Karnak – era pentru egiptenii din antichitate Locul Cel Mai Desavarsit ( Ipet-Isut). Desi este o ruina, a ramas spectaculoasa. Este posibil sa fie cel mai mare complex al unui templu care s-a construit vreodata.
  • Colosii din Memmon – unul dintre cele mai importante temple din Egipt.
  • Ramesseum – templul mortuar a lui Ramses al II-lea.
  • Templul dublu din Kom Ombo – la sud de Luxor, chiar langa Nil.
  • Insula Philae –complex de temple inchinate zeitei Isis este cel mai romantic monument din Egipt. Drumul pana pe aceasta insula de pe Nil, este o experienta minunata.