Kos

Grecia este situata in sud-estul Europei, la intersectia dintre Europa, Asia si Africa, Grecia ocupa sudul Pensinsulei Balcanice. Are ca vecini Albania, Macedonia si Bulgaria la nord, Turcia la est, Marea Egee la sud si est, respectiv Marea Ionica la vest. Este alcatuita din 1400 de insule care apartin continentului, majoritatea insulelor fiind foarte mici si prin urmare multe dintre ele nu sunt populate/locuite. Printre acestea sunt si cateva insule mai mari, precum insulele Creta, Corfu si Rodos.

Aflata in insulele Dodecaneze, in Arhipelagul Sporade, in Sud-Estul Marii Egee, insula Kos este cea de-a treia ca marime, dupa Rhodos si Karpathos. Kos este una dintre cele mai populare insule grecesti,beneficiind de plaje cu nisip, o istorie bogata si o viata de noapte intensa si activa. Cu o lunga istorie in spate, cu ape limpezi si o vegetatie luxurianta, combinand plajele nisipoase cu peisajele montane, Kos este o destinatie atractiva pentru sezonul estival, atat pentru turistii care cauta distractie, cat si pentru familii si amatorii de sporturi acvatice.

Ce sa vizitezi in Kos:

  • Capitala insulei, Kos Town, se afla pe coasta de est si reprezinta un amestec de nou si vechi, ca urmare a constructiilor moderne si a ramasitelor istorice din perioade diferite, intalnite ici si colo.
  • Principalul port al insulei Kos Marina este cel mai popular din Kos. Portul reprezinta centrul turistic al insulei, de aceea aici exista cele mai multe restaurante si baruri. Kos Marina este considerat unul dintre cele mai moderne porturi ale Greciei, gazduind numeroase yahturi.
  • In antichitate, Kefalos a fost capitala insulei. Astazi, Kefalos este un sat pitoresc din sud-vestul orasului Kos. Desi gasesti aici restaurante, baruri si cateva cluburi de noapte, statiunea este mai potrivita pentru turistii care vin sa se relaxeze si care cauta liniste. Unele dintre cele mai renumite plaje de pe insula se afla in Kefalos, una dintre ele fiind Paradise Beach.
  • Daca vrei sa vezi unul dintre cele mai renumite monumente ale insulei, trebuie sa ajungi in Asklepieion, la aproape 4 km sud-vest de Kos Town. Cu mult timp inainte, in Grecia antica, Asklepieion-ul a jucat rol de institutie medicala, cu o Scoala Medicala a lui Hipocrate si cu izvoare de apa termala. Datand din secolul al IV-lea i. Hr, Asklepieion –ul este astazi un sit arheologic, cu ruinele vechiului complex.  Situl a fost descoperit la inceputul anilor 1900, dupa ce fusese ingropat in jur de 1350 de ani din cauza unui cutremur.
  • La intrarea in portul Kos exista un soi de fortareata, cunoscuta sub numele de Neratzia Castle (Castle of the Knights of the Order of Saint John). Cavalerii Ioaniti au inceput constructia castelului prin secolul al XIV-lea, in scop de aparare a insulei. Langa castel se afla un arbore imens, cu un diametru de peste 10 metri. Potrivit legendei, copacul ar fi fost plantat chiar de catre Hipocrate, cu 2400 de ani in urma, iar la umbra acestuia ucenicii sai invatau medicina.
  • In centrul insulei gasesti unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din Grecia: Lido Waterpark. Constructia acestuia a durat 1 an de zile, din 2004 in 2005 si se intinde pe o suprafata de 74 de mii metri patrati.
  •  Muzeul de arheologie al insulei are exponate care povestesc lunga istorie a Kos-ului, acoperind diverse perioade, din epoca de bronz, din perioada elenistica, cea romana. Una dintre piesele dominante o reprezinta o statuie a lui Hipocrate, din secolul al IV-lea i. Hr.