Istanbul

Istanbul este situat in nord-estul Marii Marmara fiind singurul oras din lume ce se intinde pe malurile a doua continente, Europa si Asia.

Istanbulul este impresionant. Este plin de relicve vechi ca:

Moscheia Albastra, construita intre anii 1609-1616 pentru sultanul Ahmet I de catre Mehmet Aga, unul din fii lui Sinan.S numeste Moscheia Albastra deoarece culoarea ei predominanta era albastrul care acum este un gri-verzui datorita scurgerii timpului. Moscheia este inconjurata de un gard format din coloane si arcade. In interior moscheia este decorata cu motive arabesti iar peretii sunt acoperiti de motive florale. Deasupra locului de veci al sultanului se gasesc aceleasi motive florale sculptate in lemn scump si in fildes.

Sfanta Sofia, lacas de cult bizantin terminat in 537 e.n. a servit ca o catedrala in vechiul oras bizantin si transformata in moscheie dupa 1453, anul in care Constantinopolul este cucerit de otomani. Cladirea initiala a fost distrusa in 532 intr-un incendiu. Imparatul Iustinian I a ordonat reconstructia catedralei care s-a terminat in 537, cu toate ca finisajele au continuat pana in 563. Astfel Sfanta Sofia a devenit un loc de pelerinaj ,de aceea a fost decorata cu aur, mozaicuri, candelabre din cristal si picturi religioase faimoase pentru finetea cu care au fost lucrate. Ea a fost transformata in catedrala catolica de catre primii cruciati din 1204, a devenit ortodoxa in 1261. In 1453, Sfanta Sofia a fost transformata in moscheie, i s-au adaugat minarete, aurul a fost furat, mozaicurile au fost acoperite cu ciment. A functionat ca moscheie pana in 1930, iar in 1935 a devenit muzeu. Din acest an pana in prezent se incearca restaurarea ei.

Palatul Topkapi a fost resedinta sultanilor din anii 1465-1853. Complexul de cladiri care alcatuieste Palatul Topkapi isi ia numele de la "Poarta tunului", care se gaseste pe malul Bosforului, poarta pe care sultanul iesea din gradina palatului si se putea plimba pe Bosfor cu corabia proprie. Constructia a inceput in 1459 din ordinul sultanului Mehmet II, cuceritorul Constantinopolului. In 1853, curtea regala a fost mutata la Palatul Dolmabahce. Dupa ce a servit ca harem pana in 1909, palatul a fost declarat muzeu in 1924. Topkapi a fost sediul sultanului si casa lui, guvernul si trupele de elita ale imperiului. Cladirile Palatului includ Scoala Otomana, Divanul locul in care lucrau cancelarii sultanului, haremul care include peste 300 de incaperi. Printre exponate se gasesc armuri, arme , bijuterii, haine scumpe, cel mai mare diamant din lume, trasuri, tacamuri, mobila scumpa.

Palatul Dolmabahce a fost resedinta sultanilor dupa 1853. Printre exponate se numara unul dintre cele mai mai candelabre din lume de 4 tone, mobila incrustata cu fildes, picturi foarte valoroase, covoare persane, colectii de arme si armuri, bijuterii.

In inima Istanbulului se gasesc printre Hoteluri, bazare, magazine, restaurante, banci si case impunatoare un obelisc egiptean si podul Galata peste Bosfor care face legatura intre Asia si Europa .