Creta

Creta...insula in care s-au nascut si a trait tatal zeilor...in care a inflorit cea mai luminoasa civilizatie din lume...insula regilor si a reginelor care au trait mii de ani si care au carmuit insula prin multe furtuni, intocmai ca un vapor cu capitani priceputi care a continuat drumul drept inainte si a ajuns nevatamat  in vremurile noastre. Insula a fost denumita dupa Nimfa Kriti, care potrivit legendelor, a fost fiica regelui Asterion si a Europei.

Creta este o insula deosebita, fara pereche in lume. Regasim o insula bogata in resurse naturale si peisaje aproape supranaturale: munti inalti si semeti, presarati cu caverne adanci si chei racoroase, pesteri neexplorate, pamant fertil cu vegetatie abundenta, mare agitata, plaje salbatice cu nisip auriu fin si o clima dulce care imbie la relaxare.

Este Insula Frumusetilor si a Zeilor, o adevarata oaza de liniste in care toti vizitatorii se pot distra si se pot odihni. Este un adevarat Paradis turistic, si toate acestea la intersectia a trei continente Europa, Asia si Africa in cel mai sudic punct al Greciei fiind cea de a cincea insula ca marime din Marea Mediterana.

Pe tarmul nordit regasim statiunile de vacanta Rethymo si Chania. Coasta sudica, muntoasa, este mai putin dezvoltata. Insula este umbrita de muntii Psiloritis (cel mai inalt), Madares si Lasitiotica (unde legendele spun ca s-a nascut tatal zeilor, Zeus).

Insula este impartita in patru regiuni administrative: Heraklion, Chania, Rethimno, Lasithi (cu resedinta la Agios Nikolaos)

Nu trebuie sa ratati in Creta:

  • Heraklion - portul venetian, zidurile venetiene, fortareata Koules, piata de lei, piata municipala, piata libertatii
  • Palatul Knossos
  • Elounda - cea mai exclusivista statiune din Creta
  • Peninsula Spinalonga - se regasesc ruinele unei cetati foarte puternice de aparare a intregului golf Merambelu.
  • Portul pescaresc din Agios Nikolaos

Creta este o insula plina de mister...Insula Zeilor!