Cairo

Egiptul este,probabil, cea mai veche destinatie turistica din lume. Intr-una dintre primele scrieri de calatorie, geograful grec Herodot, scria: "Nicaieri nu sunt atat de multe lucruri minunate si in lumea toata nu se mai gasesc asa de multe lucruri de nespusa maretie".

Bogatiile multifatetate ale Egiptului, inclusiv Valea Nilului cu comorile sale faraonice si metropola culturala Cairo, paradisul de scufundare si baie al Marii Rosii, si oazele si intinderile deschise ale deserturilor inconjuratoare, garanteaza calatorului o experienta proprie, de neuitat. Dar unicitatea Egiptului ca paradis sacru se gaseste in abilitatea calatorului de a combina toate acestea, dupa cum inima si agenda dicteaza.

Desi Egiptul este o destinatie turistica pe tot parcursul anului, sezonul turistic de varf e perioada noiembrie-ianuarie. Primavara si toamna sunt cele mai potrivite pentru calatorie. In Egipt, vara e canicula, deci sunt de evitat luniile iunie,iulie sau august.

Mancarea traditionala este kushari.

Dupa cum a fost scris in povestile Noptilor Albe "Cel care nu a vazut Cairo nu a vazut lumea", intr-adevar, capitala vivace a Egiptului, al carei nume in limba engleza deriva din termenul arab Al-Qahira, "cea victorioasa", este fara de asemanare pe Pamant, si contine 150 de generatii de istorie si o linie neintrerupta de civilizatie care dateaza din timpul faraonilor.

In capitala Egiptului, cea mai mare metropola a Africii si centrul urban al lumii arabe, Orientul si Occidentul se unesc intr-o fuziune de trecut, prezent si viitor, printr-un amestec fascinant. Atractiile acestei "mame a tuturor oraselor" sunt nesfarsite.

Pentru a se asigura, fiecare nou-venit trebuie mai intai sa faca un pelerinaj la Marile Piramide de la Giza, ultimile care au ramas din Cele Sapte Minuni Antice ale Lumii. O vizita la camerele funerale din adancul Piramidelor, Muzeul Barcii Solare si spectacolul revelator de sunet si lumina din fata Sfinxului vor oferi o privire de neuitat asupra culturii unice a faraonilor.

Cairo intruchipeaza dimensiunea araba ce izvoraste din Orientul Mijlociu, a Egiptului.

Nu trebuie ratat:

  • Muzeul Egiptean din Cairo: este dedicat in intregime mostenirii faraonilor, avand peste 120.000 de exponate,de la podoabe delicat mestesugite la colosi de granit, ca niste turnuri, infatisand regi. Ca si puncte de atractie a muzeului sunt: salile mumiilor, salile dedicate Regatului Vechi, colectia Amarna, comorile lui Tutankhamon, sala animalelor mumificate.
  • Khan al-Khalili: una dintre cele mai cunoscute souqs din Orientul Mijlociu.
  • Moscheea Al-Azhar: unul dintre principalele centre de teologie islamica.
  • Orasul Mortilor: marea necropola din Cairo s-a format initial in epoca mamelucilor, mai putin zidurile ce imprejmuiau orasul medieval. Aceasta zona poate dezvalui mostenirea arhitecturala a orasului.
  • Moscheea Ibn Tulun: Este cea mai veche moschee din Egipt. Iata un obiect ce starneste interesul istoricului,dar pe vizitatorul obisnuit il intereseaza ciudatul "minaret in aer liber" si muzeul Gayer Andersen, o anexa, cel mai fascinant si cel mai sinuos muzeu individual.
  • Piramidele de la Gizeh si Sfinxul: Dintre cele Sapte Minuni ale Lumii Antice se stie ca numai piramidele au supravietuit, iar pentru turisti acestea continua sa fie mai minunate si mai misterioase decat erau pentru antici. Piramida lui Khufu (Kheops) este cea mai mare si cea mai veche.

Zona islamica a orasului Cairo a fost introdusa alaturi de piramide, Marele Zid Chinezesc si Venetia in UNESCO. Aceasta zona adaposteste un numar mare de monumente islamice medievale.