Budapesta

Ungaria nu se poate mandri cu mari sau cu munti inalti, dar are peisaje extrem de variate, spectaculoase pe alocuri. Unii turisti se simt bine in mijlocul Campiei Maghiare, acolo unde gasesc binemeritata liniste, dar si o fauna si o flora bogata. Altii prefera sa se plimbe pe dealurile si vaile regiunii nordice si ale teritoriului de dincolo de Dunare.

Cultura bailor are o istorie lunga de 2000 de ani pe teritoriul Ungariei unde, pana azi, arheologii au descoperit urmele a peste 20 de bai din timpul romanilor. Baile construite de turci in secolul al XVI-lea functioneaza si azi in Budapesta si Eger.

Budapesta numara doua milioane de locuitori si este numita-cum altfe?-"Regina Dunarii". Si asta pe buna dreptate, pentru ca dispune de o asezare geografica unica, extrem de frumoasa. Capitala moderna a Ungariei s-a nascut in anul 1872 prin unirea sa trei orase: Buda, Pesta si Obuda.

Primul reper important al orasului este Muntele Gellert. O excursie la Budapesta trebuie sa cuprinda, neaparat, o drumetie pe acest munte. Dupa ce se intuneca, turistii au parte de o priveliste de neuitat a orasului feeric luminat. Dunarea desparte muntii pe care este asezata Buda de campia pe care se afla Pesta. Se spune ca, pentru indragostiti marele fluviu este intotdeauna albastru. Daca doriti sa va convingeti de acest lucru, trebuie sa va plimbati macar o data pe unul dintre podurile de peste Dunare.

Buda reprezinta, totodata, si "plamanul" capitalei-o zona verde cu renumire locuri de atractie. Muntii ce strajuiesc Buda sunt strabatuti de o intreaga retea de pesteri. Pestera Palvolgyi este a treia pestera ca lungime din tara.

Merita sa vizitati cladirea Parlamentului nu numai pentru salile splendide, poleite in aur, dar si pentru faptul ca aici sunt pastrate Bijuteriile Coroanei Maghiare. De la inaltimea cupolei Catedralei Sfantului Stefan aveti parte de o priveliste nemaipomenita. De la aceasta inaltime se vede cel mai bine ca, pe malul opus al Dunarii, cartierul Cetatii de la Buda este, de fapt, un oras intr-un oras.

Budapesta este "Orasul bailor". A primit acest titlu in 1930, deoarece este capitala cu cele mai multe izvoare cu apa termala din lume. In adancurile orasului se afla mai mult de o suta de izvoare cu apa termala sau cu efect curativ, deasupra carora s-au construit 50 de bai. Unele sunt bai turcesti conservate in forma lor originala, altele au luat forma unor stranduri in aer liber sau spa-uri elegante, dar gasim si hoteluri balneare sau welness construit in jurul izvoarelor tamaduitoare.