Alexandria

Alexandria, portul legendar al Egiptului, a fost la rascrucea civilizatiei de a lungul istoriei umane, iar istoriile multiplilor cuceritori continua sa coexiste una cu alta intr-un bogat melanj cultural. Fondata de catre Alexandru cel Mare si faimoasa in timpurile antice pentru savantii sai, farul si biblioteca sa, Alexandria a devenit din nou centrul influentelor cosmopolitane la inceputul secolului XX, fiind situata la rascrucea intre lumea mediteraneana, araba si africana.

Alexandria este dimensiunea europeana a Egiptului.

Din vechime a fost si ramane un oras legendar, invaluit de mit – cetatea lui Alexandru cel Mare si a Cleopatrei, orasul celebrei biblioteci antice si a farului in forma de turn de pe Insula Pharos. Pentru unii, realitatea din zilele noastre este o dezamagire:  o istorie atat de lunga, dar atat de putine vestigii.  

Apele marii au inghitit palatul Cleopatrei, Farul s-a prabusit in mare, iar Mouseionul si biblioteca au pierit in flacari.

Dar absenta monumentelor vizibile nu face decat sa-i sporeasca misterul.

Alexandria este strabatuta de o puzderie de incaperi ale catacombelor, bazine si cine stie mai stie ce.

Nu trebuie sa ratati:

  • Muzeul Greco-Roman – este un muzeu mic, dar generos inzestrat. Exponatele ilustreaza o perioada fascinanta din istoria Egiptului. Este unul dintre putinele locuri unde puteti descoperi cum era orasul acum 2 milenii.
  • Catacombele de la Kom al-Shuqafa – sunt un labirint incalcit prin care ajungi in maruntaiele pamantului. Sunt o priveliste de necrezut
  • Fortareata de la Qaitbey – azvarlita pe un brat, lung, in inima Portului Rasaritean, este construita pe locul faimosului Far (una dintre Cele Sapte Minuni ale Antichitatii). Micuta si linistita, aceasta arata de parca ar fi fost cladita pentru soldatii de jucarie din vremuri apuse. Aceasta este astazi un mic muzeu naval
  • Biblioteca Alexandrina – un exemplu uimitor de arhitectura din secolul al XXI lei, fiind cea mai mare si cea mai dezvoltata biblioteca din lumea araba.
  • Moschee a lui Abu al-Abbas al-Mursi – in inima cartierului Anfushi, singura zona din Alexandria unde atmosfera este cu adevarat orientala.